Pilot

Limburg

Limburgse Biodiversiteitsmonitor voor akkerbouw en tuinbouw
Pilot statistieken
Aantal hectare
1500
ha
Projectfase
Opstartfase
Bodemtype
Divers
Sector
Akkerbouw en melkvee

De pilot

De KPI-K pilot in Limburg is opgestart met een twintigtal akkerbouwers en groentetelers. In de opstartfase zijn de werkzaamheden gericht op het ‘on-boarden’. Dit houdt in dat telers worden benaderd, bezocht en geholpen bij het koppelen met het KPI-K systeem. Daarnaast wordt in deze fase ook data verzameld over het teeltjaar 2023, om zo een beeld te krijgen van de status quo. Als laatste exercitie wordt er samen met de telers gekeken naar de uitkomst van de resultaten uit de eerste dataverzameling. Als vervolg hierop, worden er (waar nodig) plannen gemaakt om verbeteringen toe te passen of hetgeen dat nu is te behouden of vergroten.

De KPI-K pilot Limburg is mede-ondersteund door Stichting Natuurinclusieve Landbouw en de Limburgse Land-en Tuinbouw Bond.

Stichting Natuurinclusieve Landbouw is een initiatief van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), BioLogisch Limburg, Coöperatie Natuurrijk Limburg, Stichting Natuur enMilieufederatie Limburg, provincie Limburg, Waterschap Limburg, Wageningen University & Research en HAS Green Academy. Met hun gezamenlijk opgestelde uitvoeringsprogramma willen ze hun ambitie verwezenlijken.

Agrarische ondernemers krijgen een eerlijke beloning, waardoor het aantrekkelijk is om natuurinclusief te ondernemen. De kwaliteit van bodem, water en lucht is merkbaar en meetbaar verbeterd door te investeren in bodembeheer en gesloten kringlopen en de landbouw vormt een deel van de oplossing in de klimaatverandering.

De Limburgse Biodiversiteitsmonitor, voor de akkerbouw en tuinbouw uitgevoerd als KPI-K pilot, is een belangrijk instrument om voortgang inzichtelijk te maken en ondernemers te belonen voor hun prestaties.

Hoofdvraag pilot

Kunnen KPI’s de duurzaamheidsprestaties van akkerbouwer en tuinders inzichtelijk maken, zodat deze beloond kunnen worden?

Omgeving

Limburg
Lat:
51.1933
Long:
5.9882

Aandachtspunten

Gesloten kringlopen

Natuur en landschap

Toepassing KPI's in de sector

Meer informatie

De KPI-K pilot Limburg is uniek. Mede doordat de pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met een aantal belangrijke regionale partijen en projecten. Ten behoeve van het verminderen van de informatie druk is voor de pilot gezocht naar de beste samenwerking. Zo is de pilot geïnitieerd door o.a. Stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg en de LLTB, waarbij de uitvoering grotendeels in handen is van Wageningen University and Research (Open Teelten). Door deze samenwerking kan er input worden gegeven vanuit verschillende actoren, met verschillende functies in de regio. Daarnaast biedt de samenwerking een sterk draagvlak voor de inhoud en uitvoering van de pilot.

Voor wat betreft het samenspel tussen verschillende projecten; het thema waaraan de KPI-K pilot is gekoppeld is urgent (te lezen: de ontwikkeling en operationalisering van een methode t.b.v. de waardering voor ecosysteemdiensten en goede landbouw praktijk voor natuur en milieu). Dit thema past ook binnen de kaders van andere trajecten zoals het project Boeren met Biodiversiteit en de Innovatiegroepen strokenteelt en gewasdiversiteit Limburg. Doordat de thema’s inhoudelijk goed bij elkaar aansluiten is ervoor gekozen om in de uitvoering zaken samen te laten komen. Hiermee wordt tegelijkertijd ook de informatie dichtheid groter, zonder het ‘overdoseren’ van informatie. Als gevolg hiervan is er binnen het traject een groep telers die als kopgroep functioneert, waarmee zij te werk gaan met nieuwe systeem en worden er expert tellingen bij hen in het veld uitgevoerd als eik-methode. Daarnaast is er de volggroep, die aan de slag gaat met de KPI-K methodiek en geïnformeerd wordt middels veldbijeenkomsten en een groepsapp.

Heb je een vraag?

Duncan Ralston
projectleider Wageningen Universiteit
Connect

Meer pilots

KPI's helpen de boer bij inzicht
Pluimvee
KPI's helpen de boer bij inzicht
Westerkwartier
Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners