Pilot

Midden Delfland

KPIs en het Provinciaal Programma Landelijk Gebied
Pilot statistieken
Aantal hectare
5000
ha
Projectfase
Operationeel systeem
Bodemtype
Veen
Sector
Melkvee

De pilot

In Midden-Delfland werken 48 van de 55 melkveehouders (LTO Delflands Groen) met de gemeente Midden-Delfland al 15 jaar gebiedsgericht samen aan het doorontwikkelen en stimuleren van kringlooplandbouw middels een beloningssyteem. Hierdoor is in dit duidelijk afgebakende gebied al vele jaren ervaring opgedaan op het gebied van opgaves als stikstof, klimaat, water en bodem. Onderwerpen zoals die ook van belang zullen zijn voor een gebiedsspecifieke invulling van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Binnen het beloningsysteem zoals dat nu gehanteerd wordt, wordt gestuurd op enkele kritische prestatie indicatoren vanuit de KPI-kernset. Doel van deze pilot is om te beginnen met het duidelijk in kaart brengen van de geleverde prestaties en de potentie van de melkveebedrijven binnen Midden-Delfland op de nationale (NPLG) doelen stikstof, klimaat, water en natuur. Enkele normen, zoals die nu gehanteerd worden, worden opnieuw geijkt en er wordt een haalbaarheidstoets op deze nieuwe normen gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een maximale ammoniakemissie van 40kg/ha. Waar moeten de bedrijven die hier nu nog niet aan voldoen nog aan werken en hoe realistisch is het dat zij deze nieuwe streefwaarde halen? En wat betekent het voor de opgave van een gebied wanneer niet 20% maar 100% onder deze streefwaarde komt?

De deskundigheid van experts van zowel binnen als buiten de provincie wordt ingeschakeld. Denk hierbij aan de landschapstafel BPL (met daarin onder andere Hoogheemraadschap van Delfland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Zuid-Hollands Landschap) of de Ecologische autoriteit, die kunnen onderbouwen welke waarden van de KPI’s behaald dienen te worden. Midden-Delfland kan zo fungeren als een voorloper voor andere gebieden binnen de provincie Zuid-Holland. Binnen de provincie zou zo een eigen, onafhankelijk ecologische gebiedsautoriteit kunnen ontstaan die beoordeelt wanneer en hoe aan doelen is voldaan.

Tevens wordt in kaart gebracht welke methodes voor borging nu gehanteerd worden en hoe deze verbeterd kunnen worden. Op dit moment zijn 3 niveaus van borging voorzien. De werkbaarheid van deze borgingsniveaus wordt getest en er wordt een plan gemaakt waarin aangegeven wordt hoe dit zou kunnen werken binnen het PPLG. De niveaus van borging worden gecheckt bij diverse experts, te beginnen bij de juristen binnen de provincie. Welk niveau van borging heeft de provincie nodig om maatregelen te kunnen gebruiken in het PPLG? Het project zal worden afgesloten met een adviesrapport waarin alle informatie, bevindingen, adviezen en conclusies verzameld zijn. Zo ontstaat er een werkdocument hoe de prestaties zoals de melkveehouders die in Midden-Delfland leveren, als systeem kan werken in de uitvoering van het PPLG. Deze bevindingen zijn voor de provincie Zuid-Holland bruikbaar en nuttig bij de uitvoering van de PPLG doelen in andere gebieden.

Hoofdvraag pilot

Welke prestaties zijn er reeds geleverd en hoe vertaalt zich dat naar de doelen van het PPLG?

Zijn de KPI’s zoals die nu gehanteerd worden in Midden-Delfland bruikbaar voor implementatie in het PPLG?

Wat is er nodig aan verbetering en aanpassing, ook op het gebied van borging, om ze binnen het PPLG te kunnen laten landen?

Omgeving

Midden Delfland
Lat:
51.9653
Long:
4.3053

Aandachtspunten

Toetsen doelbereik

Meer informatie

Lees het eenmalig magazine van de gemeente Midden-Delfland over kringlooplandbouw: https://issuu.com/gemeentemiddendelfland/docs/duurzaam_boer_blijven

Heb je een vraag?

Kees Boks
Contactpersoon pilot
Connect

Meer pilots

KPI's helpen de boer bij inzicht
Agro-ecologische boeren
KPI's helpen de boer bij inzicht
Beemster
Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners