Pilot

Krimpenerwaard

Data uit het veenweide gebied en beloningen
Pilot statistieken
Aantal hectare
16131
ha
Projectfase
Gevorderd
Bodemtype
Veen
Sector
Melkvee

De pilot

Een groep actieve boeren is al sinds 2019 actief met de reductie van hun broeikasgasemissie, een grote opgave voor veenweide gebieden. De eerste resultaten laten een duidelijke afname zien, waardoor het merendeel in aanmerking komt voor PlanetProof. De boeren zoeken nu met de KPI methode naar nieuwe mogelijkheden om maatschappelijke opgaven te vertalen naar nieuwe verdienmodellen. Binnen het gebied is een praktisch start gemaakt met veel van de KPI's en is er een database aangelegd met kringloopcijfers. De groep boeren ziet bij verschillende partijen mogelijkheden tot belonen voor hun prestaties (ANLB, Carbon credits, toeslag op de melkprijs).

Met Veenboeren 2030 willen de initiatiefnemers in de periode 2022-2023 met circa 20 boeren in de Krimpenerwaard en omgeving een beloningssystematiek uittesten, waarmee boeren worden beloond voor het leveren van duurzaamheidsprestaties op hun bedrijf in het veenweidegebied. Het project bouwt voort op de KPI’s die al in gebruik zijn in de zuivelsector en op de KPI-k kernset van LNV. Het richt zich op het ontwikkelen van verdienmodellen, het vertalen van gebiedsdoelen naar bedrijf en andersom, begeleiding van de deelnemers en het ontwikkelen van een houdbaar waarderings- en betalingssysteem.

Hoofdvraag pilot

Wat zijn doelen, KPIs en drempel-en streefwaarden voor veenweidegbieden en hoe zet je een systeem op om deze te belonen?

Omgeving

Krimpenerwaard
Lat:
51.9817
Long:
4.7370

Aandachtspunten

Data uit veenweidegbieden

Beloningssysteem

Meer informatie

Bekijk data uit de Krimpenerwaard op de website: https://proeftuinkrimpenerwaard.nl/waardedata/

Heb je een vraag?

Barend Meerkerk
Contactpersoon pilot
Connect

Meer pilots

KPI's helpen de boer bij inzicht
Duurzame zuivel keten
KPI's helpen de boer bij inzicht
Noord-Brabant
Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners