Pilot

Fruit

Fruitteelt en KPIs
Pilot statistieken
Aantal hectare
16500
ha
Projectfase
Opstartfase
Bodemtype
Klei
Sector
Fruitteelt

De pilot

De fruitteelt beslaat twee pilotprojecten, één in Gelderland en één in Utrecht (Kromme Rijn). In Gelderland is in 2021-2022 gewerkt aan een set KPI’s voor de fruitteelt, terwijl in Utrecht de nadruk lag op het peilen van draagvlak bij overheden, NGO’s en andere organisaties om bij te dragen aan KPI’s voor de fruitteelt.

Beide, tot dusver autonome, ontwikkelingen laten een behoefte zien aan:
1. afstemming van de methodiek (indicatoren, systematiek, monitoring), met landelijke uitstraling
2. praktische toetsing - met fruittelers en adviseurs - waarbij KPI’s, als ook monitoring, sturing op beloning van prestaties en sturing op publieke beleidsdoelen (provinciaal en landelijk) worden meegenomen.

Het Gelderse fruitproject trekt samen op met het pilot project 'Fruit en Melkvee Kromme Rijn'  (provincie Utrecht) waarin met melkveehouders en fruittelers aan doelen uit de KPI kernset wordt gewerkt. In de twee provincies kunnen andere indicatoren getest worden. Het uittesten en realiseren van de gehele systematiek is complex en heeft nog een flinke (leer)weg te gaan, dit vanwege het integrale gehalte en de vele indicatoren tegelijk die soms elkaar in de weg kunnen zitten.

In Gelderland wordt daarom gestart met enkele indicatoren, om zo te leren over de werking van het sturingsmechanisme op te behalen doelen en daarmee samenhangende beloningssystematiek. En, tegelijkertijd, ook vroege successen te boeken op weg naar grootschaligere uitrol. De verwachting is dat na de initiële pilotfase belanghebbende partijen welwillender zullen zijn om op specifieke indicatoren aan te haken en zo mee te gaan leren, waarderen en belonen. het doel van het Gelderse project is de praktische toetsing van enkele KPI’s en het inrichten van een monitorings- en waarderingssystematiek voor de fruitteelt in Gelderland. Dit in afstemming met een soortgelijke toetsing in Utrecht.

In de de 'Fruit en Melkvee pilot Kromme Rijn' is het fruitproject onderdeel van de ontwikkeling van de Utrechtste Monitor Duurzame lLandbouw. Hier vindt in de pilot naast onderzoek naar kengetallen van KPIs op 5 verschillende fruitbedrijven, ook onderzoek plaats naar 'waarderen en belonen' en naar de inpassing in de doelen vanuit het Nationaal Programma Landelijk Gebied. De KPI die hier centraal staat is 'Natuur en Landschap'.

Hoofdvraag pilot

Met welke indicatoren kan gewerkt worden in de fruitteelt?

Omgeving

Fruit
Lat:
51.9604
Long:
5.4833

Aandachtspunten

Toepassing KPI's in de sector

Meer informatie

De contactpersonen voor de fruit-pilots zijn:

Utrecht: Kirsten Snels (LTO, projectleider biodiversiteitsmonitor Utrecht)
Gelderland: Henri Holster (de Fruitmotor, contactpersoon KPI-k pilot)

Heb je een vraag?

Henri Holster
Contactpersoon pilot (Gelderland)
Connect

Meer pilots

KPI's helpen de boer bij inzicht
Beemster
KPI's helpen de boer bij inzicht
Drenthe
Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners