Pilot

Flevoland

Privaat en publiek belonen in akkerbouw
Pilot statistieken
Aantal hectare
89000
ha
Projectfase
Opstartfase
Bodemtype
Klei
Sector
Akkerbouw

De pilot

Verkenning draagvlak KPI-K systematiek in Flevolandse context
In 2022 is in diverse bijeenkomsten met telers, overheden en ketenpartijen het gedachtengoed achter een KPI-systematiek besproken. De partijen (overheden, ketenpartners en boeren), die bij deze bijeenkomsten waren, willen samen het initiatief nemen om de systematiek van KPI-K in Flevoland te testen en door te ontwikkelen. In deze bijeenkomsten is prioriteit gegeven aan de algemene doelen in de KPI set.

Er is afgesproken meer tijd te nemen voor de Flevolandse context en hier de focus te gaan leggen op de doelen bodem, plantgezondheid en klimaat. Het agrarisch bedrijf is actief in een Europese, nationale en provinciale context. Binnen een provincie kunnen accenten ook nog anders liggen in deelgebieden. Waar liggen voor de Flevolandse teler de relevante aandachtspunten om de doelen te kunnen bereiken? En welke KPI’s, doelen en/of streefwaarden horen hier dan bij?

Uitgangspunten voor de pilot KPI-Kringlooplandbouw in Flevoland
• Het vertrekpunt is de landelijke KPI-Kringlooplandbouw en wordt benadrukt dat de BMA onderdeel is van de KPI-K.
• In de pilot wordt verkend welke vormen van beloning er mogelijk zijn (beloning ook anders dan financieel). Belonen, van zowel de boer als de keten.
• De KPI-K is volgend aan de uitgangspunten van het GLB.
• De vraagstukken die in het voortraject als cruciaal zijn benoemd om de KPI-K een goede invulling te kunnen geven in Flevoland worden opgepakt in de pilot

Doel van de pilot in 2023
• Testen van de KPI-K kernset bij ten minste 15 bedrijven
• Ontwikkelen en maken van bedrijfsplannen op 15 bedrijven
• Testen van de KPI Natuur en Landschap bij 8 bedrijven
• Verkennen passende drempel- en streefwaarden voor Flevoland voor iedere KPI
• Vaststellen beperkingen KPI-K en suggesties voor aanpassing
• Ontwikkelen van een systematiek voor proefbelonen
• Integreren van lopende trajecten, zoals BMA, PPS Boeren met Biodiversiteit en GLB pilot vervolg puntensysteem.
• Plan van aanpak vormen voor periode 2024-2027 met als doelen: Het doorontwikkelen van de KPI-K systematiek in Flevoland in afstemming met het landelijke traject en de systematiek van proefbelonen testen en doorontwikkelen.

Hoofdvraag pilot

Hoe past de KPI-methodiek in Flevoland? Hoe kan je het verwaarden? En hoe past het in andere projecten en regelingen?

Er wordt via twee sporen aan de hoofdvragen gewerkt:

Spoor 1 heeft betrekking op de inhoudelijke vormgeving van de KPI’s.
1. Een aantal KPI’s in de kernset lijkt passend te zijn voor Flevoland, maar roept wel vragen op over de correcte berekening en het vaststellen van streefwaardes;
2. Een aantal KPI’s in de kernset roept meer discussie op en vraagt om een aanvullende verkenning van de (on)mogelijkheden van hun gebruik;
3. Specifiek voor de context van Flevoland is er behoefte om een aantal aanvullende KPI’s te ontwikkelen. Ook wil Flevoland graag een aanzet doen om invulling te geven aan een KPI voor het doel ‘sociaal-economische positie van de boer’, omdat daar momenteel nog geen invulling voor is.  


Spoor 2 heeft betrekking op overige deelvragen rondom de KPI-systematiek. Het gaat hier specifiek niet om de inhoudelijke vragen over de kernset van KPI’s, maar over het inrichten van een systeem dat inzicht biedt, tot beloningen leidt en draagvlak heeft onder de betrokken partijen.
• Wat is nodig om de betrokken partijen zich te laten committeren aan de KPI systematiek?  
• Hoe gaan verschillende partijen in 2024 experimenteren met een proefbeloning?
• Is er flankerend beleid nodig?  
• Waar ligt voor verschillende KPI’s de balans tussen werkbaar en eenvoudig aan de ene kant en nauwkeurigheid anderzijds? Met andere woorden, voor welke KPI’s is een kwalitatieve verbeterslag essentieel voordat een vorm bestaat die ‘goed genoeg’ is voor nu?  
• Is het maken van bovengenoemde kwalitatieve verbeterslag überhaupt mogelijk zonder dat hier een financiële beloning tegenover staat?
• Hoe gaan we de KPI systematiek richting consument of retail inzichtelijk maken en verwaarden?

Omgeving

Flevoland
Lat:
52.5185
Long:
5.4714

Aandachtspunten

Belonen vanuit de keten

Kengetallen

Meer informatie

Groepswerk

Om de pilotvragen gestructureerd en praktisch op te pakken, wordt onderscheid gemaakt tussen twee groepen deelnemers:
• De KPI-kerngroep: een groep van 15 telers, zowel in ruimte als bedrijfsvoering verdeeld over de provincie. In deze groep moeten ook ten minste één teler uit een gebied met bodemdaling en één met verzilting deelnemen, net als ten minste twee ondernemers met uitruil van grond met een melkveehouder en/of bollenboer in de omgeving. Voor elke ondernemer in de KPI-kerngroep wordt de complete KPI-K kernset doorgerekend op basis van bedrijfskengetallen in 2022.

• De KPI-ontwikkelgroep: dit is het gezelschap dat actief heeft bijgedragen aan het voortraject. Een aanvulling met partijen als RVB, ASR en banken ligt daarbij voor de hand. Een samenstelling met diverse ketenpartijen, overheden, agrariërs en organisaties binnen de agrarische sector. Van belang is dat minimaal twee leden van de kerngroep ook deel uit maken van de ontwikkelgroep, zodat zij de kerngroep kunnen vertegenwoordigen.

Heb je een vraag?

Wim Stegeman
Contactpersoon pilot
Connect

Meer pilots

KPI's helpen de boer bij inzicht
Krimpenerwaard
KPI's helpen de boer bij inzicht
Drenthe
Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners