Pilot

Duurzame zuivel keten

Biodiversiteitsmonitor, duurzame zuivelketen en KPIs
Pilot statistieken
Aantal hectare
89000000
ha
Projectfase
Operationeel systeem
Bodemtype
Divers
Sector
Melkvee

De pilot

Nederlandse melkveehouders beheren circa 45% van de het oppervlak cultuurgrond in Nederland. Ze hebben dan ook een grote rol in het beheer van de grond en het landschap. Vanuit verschillende perspectieven hebben de Duurzame Zuivelketen, Rabobank en het Wereld Natuur Fonds (WNF) een gezamenlijke ambitie tot biodiversiteitsherstel in de melkveehouderij. Uitgangspunt is om dit via verdienmodellen in de keten te ontwikkelen. Hiervoor is door deze partijen de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BDM) ontwikkeld. De biodiversiteitsmonitor maakt het mogelijk biodiversiteitsversterkende prestaties van melkveehouders, zowel ten aanzien van biodiversiteit op het eigen bedrijf als daarbuiten, integraal te meten.

De Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij is een goed werkend voorbeeld van monitoring en beloning voor bijdragen aan biodiversiteit. Door middel van 7 prestatie-indicatoren, die gekoppeld zijn aan de bedrijfsvoering van melkveehouders, wordt informatie over de impact die een individueel melkveebedrijf heeft op de biodiversiteit op het boerenbedrijf en daarbuiten in kaart gebracht.

Melkveehouders maken met de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij hun inzet en prestaties op het gebied van biodiversiteit op een uniforme manier inzichtelijk. Dit biedt partijen die verantwoordelijkheid willen nemen voor het herstel van biodiversiteit en die melkveehouders voor hun inspanningen willen belonen mogelijkheden doelmatig en structureel samen te werken. Voorbeelden zijn provincies, gemeenten, landschaps- en natuurorganisaties, waterschappen, grondeigenaren, financiers en anderen die zich inzetten om de biodiversiteit in een gebied te behouden en/of te verbeteren. Bij diverse zuivelondernemingen is het stimuleren van de biodiversiteit op melkveebedrijven onderdeel van het duurzaamheidsprogramma. Melkveehouders die deelnemen kunnen dan in aanmerking komen voor een vergoeding. De zuivelondernemingen proberen die vergoeding in de markt terug te verdienen.

De inhoud van de pilot is Inhoudelijke doorontwikkeling, met als onderdelen: de conceptuele ontwikkeling en definitie van KPI's; inzicht in maatregelen en consequenties op bedrijfsniveau; en inzicht in impact op doelen, en/of drempel- en streefwaarden.

Een tweede element is de operationalisering.  Daaronder vallen: meedenken over data 'stalling' en ontsluiting; een praktijkpilot via certificeringsproces BDM; en
meedenken over de implementatie van de kernset van KPI's

Hoofdvraag pilot

Wat kunnen we leren van de ervaring van de biodiversiteitsmonitor melkveehouderij?

Omgeving

Duurzame zuivel keten
Lat:
52.1561
Long:
5.3878

Aandachtspunten

Belonen vanuit de keten

Meer informatie

De biodiversiteitsmonitor website: https://www.biodiversiteitsmonitor.nl/

Meer informatie over de duurzame zuivelketen en de biodiversiteitsmonitor vindt u hier: https://www.duurzamezuivelketen.nl/onderwerpen/biodiversiteitsmonitor/

Heb je een vraag?

Ingrid van Huizen
Contactpersoon pilot
Connect

Meer pilots

KPI's helpen de boer bij inzicht
Pluimvee
KPI's helpen de boer bij inzicht
Noord-Brabant
Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners