Beemster
De pilot
In de landbouwsector is behoefte is om vanuit vakmanschap eneigen handelingsperspectief inhoud te geven aan lange-termijn doelen. Het doelin de Beemster pilot is de KPI methodiek voor de akkerbouw te toetsen opmeetbaarheid, stuurbaarheid en beloonbaarheid.
De samenwerkende partijen in De Beemster bestaan uitminimaal 10 en maximaal 30 Beemster akkerbouwers, Water, Land & Dijken(collectief), Gemeente Purmerend, Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier,Provincie Noord-Holland en Rabobank Kring NHN.
Tijdens de landelijke KPI pilot in 2021 zijn door deakkerbouwers in de Beemster de volgende KPI’s Kringlooplandbouw geïdentificeerdwaarmee de meeste impact op bedrijfsniveau kan worden gemaakt. Dat wil nietzeggen dat de andere KPI’s niet van belang zijn om te meten, maar destreefwaarden worden op gebiedsniveau meer gezien als een uitgangspunt waaraanmoet worden voldaan.
De KPI’s waarnaar gekeken wordt zijn
· Herkomst inputs
· Bodemkwaliteit
· O.S.
· Energiebalans
· Gewasbeschermingsmiddelen
· Natuur (Biodiversiteit en Landschapselementen)
Deze set wordt nu verder onderzocht op meetbaarheid, stuurbaarheid en beloonbaarheid.
Hoofdvraag pilot
Kunnen boeren sturen op de indicatoren en leidt het tot inzicht? Zo ja, zorgt inzicht ook voor doelbereik?
Of, anders geformuleerd, zijn duurzaamheidsdoelen uit de KPI methodiek (voor de eerder geïdentificeerde KPI’svoor akkerbouwers) meetbaar, onderling vergelijkbaar te maken en stuurbaar? (en daardoor interessant voor potentiële beloners zoals bijvoorbeeld een waterschap,provincie, gemeente of een consortium van maatschappelijke stakeholders?)
Omgeving
Meer informatie
De deelvragen waaraan gewerkt wordt zijn:
1. Hoe ontsluiten we de opgedane kennis vanuit deandere landelijke KPI pilots Akkerbouwpilots 2021?
2. Kan aansluiting bij het Data Value Centerbijdragen aan meetbaar, onderling vergelijkbaar maken?
3. Welke ambitie (drempel/streefwaarden) zorgt vooreen beweging in het gebied bij akkerbouwers en gebiedspartners?
4. Zijn de indicatoren stuurbaar op het behalen vande duurzaamheidsdoelen en welke inzichten en aanknopingspunten levert dit opvoor de bedrijfsvoering?
5. Draagt het vergroten van het inzicht in duurzameprestaties (scores KPI’s) bij aan de bereidheid tot aanpassen van debedrijfsvoering door betrokken akkerbouwers? Welke vorm van beloning motiveerthen hiertoe?
6. Welke KPI’s zijn door de gebiedspartners tebelonen?
7. Op welke manier kan het LandbouwportaalNoord-Holland ondersteunend zijn voor het sturen op doelen vanuit de KPImethodiek m.b.t. communicatie, voorlichting, training, subsidie opmaatregelenniveau?
8. Is er vanuit de pilot een verbinding te leggenmet het nationaal beleid aangaande het Nationaal Programma Landelijke Gebied?
Bij welke akkerbouw KPI’s is melkveehouderijrandvoorwaardelijk/ondersteunend
Heb je een vraag?
Meer pilots
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?
Samenwerkingspartners






