“Je wilt zelf kiezen hoe je doelen gaat halen. Jij kent tenslotte je bedrijf het beste.”
Remco Wesdorp is akkerbouwer op Goeree Overflakkee. Zijn bedrijf is als een van de eerste akkerbouwers in Nederland ‘doorgelicht’ met de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw. Het principe van met KPI’s aantonen wat je doet op je bedrijf ziet Wesdorp wel zitten. Wesdorp: “Ik zie er zeker iets in. Die KPI’s geven een beeld van je bedrijf. Zo kan je zelf weten wat je doet, en volgen of dat resultaat heeft. Daarnaast liggen er kansen om straks beloond te worden voor behaalde resultaten.”
Samenwerken voor duurzaamheid
Remco Wesdorp is bewust bezig met duurzaamheid. Hij heeft het initiatief genomen met twee anderen tot een samenwerking genaamd Proeftuin Pallandtpolder. De andere ondernemers zijn een melkveehouder en een jonge ondernemer die ook student bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit is. ‘Boeren aan de toekomst!, werken aan natuurinclusieve vorm van landbouw, met ambitie naar een duurzame toekomst voor de agrarische sector’, de website Pallandtpolder straalt optimisme uit.
Door samenwerking hopen de ondernemers duurzaamheidsdoelen te realiseren. In de praktijk doen ze dat door te kijken naar een gezamenlijk bouwplan voor een optimale gewasrotatie, teelt van eiwithoudende voedergewassen (zodat krachtvoer-van-ver verminderd kan worden), en optimaal gebruik van dierlijke mest en organische bij- en reststromen, om kunstmest te verminderen. Er is veel aandacht voor biodiversiteit, zo wordt strokenteelt toegepast en worden zoveel mogelijk minder-productieve hoekjes voor natuur ingericht. Bij alles is wel vooropgezet dat het functioneel en praktisch moet zijn, zo zijn de stroken niet te smal, 39 meter, zodat het wel met de gebruikelijke machines bewerkbaar blijft.
KPI’s om je eigen inzicht te vergroten
De ambities liegen er niet om: reductie van middelen, met name insecticiden, en het terugbrengen van kunstmest en krachtvoergebruik. Remco Wesdorp: “Dan willen we natuurlijk wel kunnen volgen of het ook het gewenste resultaat voor biodiversiteit en duurzaamheid heeft.” Eigen inzicht in het bereiken van je eigen doelen, dat lijkt bij de samenwerkende ondernemers centraal te staan.
KPIs om tussen bedrijven te vergelijken
Remco Wesdorp: Ga je verder dan alleen je eigen inzicht, dan kom je wel op de haken en ogen van de KPI’s. Waar haal de juiste data vandaan, die ook door verschillende bedrijven uniform aangeleverd kan worden. En welke KPI’s wil je gebruiken of doorontwikkelen. Dit zijn basisvoorwaarden wil je bedrijven gelijkwaardig aan elkaar toetsen en een beoordeling hieraan koppelen. Zeker als je beloningen gaat koppelen aan een KPI score, dan moet dit wel kloppen.
Wesdorp benadrukt dat er nog veel vragen zijn rond de toepassing van KPI’s: “ik maak me ook wel zorgen, gaan afnemers hierop eisen stellen? Dat je alleen je product mag leveren bij een bepaalde KPI score? En wanneer is het genoeg, wat worden de meerkosten om een bepaalde KPI score te halen en worden de meerkosten uit de markt teruggehaald? Hoe gaat dat met export markten? Gaan die ook meer betalen voor betere duurzaamheidsresultaten hier?”
Zelf kiezen
Maar er zijn zeker ook kansen bij het KPI’s systeem. Wesdorp besluit: “Mooi dat een ondernemer vrijer kan kiezen op welke manier hij duurzaamheidsdoelen wil behalen. Je weet zelf wat het beste past bij jouw bedrijf”
Praat mee op het forum!
Heb jij een goed idee of wil je bijdragen aan de discussie?
Ook in deze serie
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?