Achterhoek
De pilot
In de Achterhoek wordt hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het Markemodel. Met dit model bepalen de Markeraad en landbouw gezamenlijk de doelstellingen en aanpak voor een gebied. In de eerste fase van het Markemodel zijn 9 kengetallen/indicatoren geselecteerd waarop gestuurd kan worden. Binnen fase II van dit project (2022e.v.) zijn twee gebieden in de Achterhoek geselecteerd met in totaal 35 boeren. In deze gebieden gaan ze het Markemodel uitvoeren en monitoren op deze 9 kengetallen. Deze kengetallen zijn broeikasgasemissie(kg CO2-eq/1000 kg melk), ammoniakuitstoot (kg NH3/ha), waterkwantiteit (inontwikkeling), N-bodemoverschot(kg/ha),fosfaatoverschot(kg/ha), milieubelastingpunten, percentage land met beheerspakket,percentage kruidenrijkgrasland, percentage eiwit van eigen land.
Binnen de KPI-k-pilot gaan Wageningen Livestock Research (De Marke), Vereniging Vruchtbare KringloopAchterhoek en Liemers (VKA) en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek(VALA), voor deze 35 bedrijven de volledige KPI-k kernset in beeld brengen, inclusief drempel en streefwaarden. De pilot zal een belangrijke focus hebben op operationalisering en toepassing
Waterkwantiteit wordt binnen het KPI-k project en het Markemodel gezien als een belangrijke indicator, maar hiervoor is nog geen concrete invulling. In deze pilot wordt bijgedragen aan de ontwikkeling en toetsing van een KPI ‘waterkwantiteit’?
Hoofdvraag pilot
Welke aanbevelingenzijn er te doen aan de KPI-k methodiek (inhoud, operationalisering, toepassing) op basis van de 9 kengetallen uit het Markemodel?
Kunnen wij waterkwantiteit in kaart brengen voor enkele bedrijven? En wat is de toegevoegde waarde van een KPI voor waterkwantiteit ten opzichte van de KPI’s in de kernset?
Omgeving
Meer informatie
Inwinning van de data voor de KPI-k kernset
Voor de KPI Natuur & Landschap gaan de gebiedscoördinatoren van de VALA opbezoek bij de deelnemende bedrijven om de verschillende natuur- enlandschapselementen in het veld te toetsen en met de boeren de mogelijke kansen te bespreken. Voor de overige KPIs hebben wij data nodig uit de Gecombineerde Opgave (RVO), de KringloopWijzer en gebruik gewasbeschermingsmiddelen. Vanuit het Markemodel project wordt deze data beschikbaar gesteld aan het KPI-k project. Onderzoekers krijgen hiermee toegang tot de data en de deelnemers krijgen toegang tot het KPI-dashboard. Dit dashboard wordt ontwikkeld om gemakkelijk en betrouwbaar data te delen en om inzicht te krijgen in de KPI-scores.
Deelvragen
1. Kan de KPI kernset nog beter aansluiten op de praktijk in een bepaald gebied (met name de groene KPI’s)? Wat zijn juiste definities en normeringen?
2. Vergelijk voorgestelde kernset KPI’s met de 9 kengetallen van het Markemodel. Wat levert dat wederzijds op?
3. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van de KPI-systematiek die we willen gaan inzetten in een gebiedsgerichte aanpak? Welke aanbevelingen levert dit op?
4. Kunnen wij waterkwantiteit in kaart brengen voor enkele bedrijven?
5. Wat is de additionele waarde van de KPI ‘waterkwantiteit’ ten opzichte van KPI’s in de kernset?
Aanvullende info
Pilot KPI-k Achterhoek 2021: https://vruchtbarekringloopachterhoek.nl/kpi-k-toetsen-van-de-prestatie-indicatoren-kringlooplandbouw/
Het Markemodel: https://de-vala.nl/glb-pilot-het-markemodel/
Heb je een vraag?
Meer pilots
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?
Samenwerkingspartners






