WUR publiceert factsheets over mogelijke toepassingen van KPI-aanpak
Kritische prestatie indicatoren (KPI’s) bieden boeren inzicht in hun duurzaamheidsprestaties, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit. Deze inzichten kunnen boeren helpen om deze prestaties verder te verbeteren. Daarnaast kunnen KPI’s ook worden gebruikt door bijvoorbeeld ketenpartijen, banken, terrein beherende organisaties en overheden om betere duurzaamheidsprestaties van boeren te sturen en te belonen. Dit sturen en belonen kan op vele manieren worden ingevuld. Wageningen University & Research heeft een overzicht gemaakt van hoe dit nu al in de praktijk gebeurt en welke potentiële toepassingsmogelijkheden van KPI’s er nog meer zijn.
In drie factsheets worden deze toepassingen voor verschillende doelgroepen beschreven: marktpartijen, regionale overheden en de Rijksoverheid. Er wordt dieper ingegaan op de verschillende manieren waarop deze gebruikers KPI’s kunnen benutten, de wet- en regelgeving die relevant is bij het gebruik van KPI’s en praktijkvoorbeelden waar KPI’s al worden gebruikt. Het onderliggende rapport Toepassing van kritische prestatie indicatoren voor de landbouw bevat uitgebreide informatie over de KPI-systematiek die momenteel in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt ontwikkeld. In dit rapport worden achtergrond, aanleiding en werking van KPI’s behandeld. Het rapport geeft ook een overzicht van de verschillende toepassingen.
Lees hier het artikel: Overzicht toepassingsmogelijkheden Kritische Prestatie Indicatoren - WUR
En bekijk hier de bijbehorende factsheets
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?