Woordenboek van KPI-taal
Woordenboek van KPI-taal
Groen Kennisnet wiki is bijgewerkt, naslagwerk voor KPI-spelregels
Hoe breng je de duurzame prestaties van een boerenbedrijf in beeld?
Als we dat kunnen op een zinvolle manier, dus zo dat je diverse kanten van duurzaamheid belicht, en dat bedrijven hun prestatie in de tijd of tussen bedrijven onderling kunnen vergelijken, dan kun je werken aan verbetering richting het halen van de opgaven op stikstof, biodiversiteit, waterkwaliteit en klimaat.
Bij BoerenKPI werkt men aan een set indicatoren waarmee integraal in beeld kan worden gebracht hoe boerenbedrijven bijdragen aan duurzaamheidsdoelen.
Zodra je aan de slag gaat met die KPI’s loop je tegen allerlei vragen aan, zoals bijvoorbeeld:
- Hoe bereken je de KPI ‘bodembedekking’?
- Welke gegevens gebruik je als invoer voor het berekenen van KPI ‘fosfaatoverschot’?
- Wat is de bedoeling van de KPI ‘waterbalans’?
- Kan het bepalen van deze KPI misschien eenvoudiger?
Antwoorden vind je in de Groen Kennisnet Wiki over BoerenKPI.
De wiki is bedoeld als naslagwerk, het woordenboek voor de KPI-taal. De KPI’s uit de kernset worden toegelicht. Voor elke afzonderlijke KPI kun je doorklikken op de onderdelen:
- 1.1 Data en berekeningswijze
- 1.2 Impact en handelingsperspectief
- 1.3 Referentiewaarden
- 1.4 Vereenvoudigde rekenregels
- 1.5 Ontwikkelrichting
- 1.6 Verder lezen
Update
Er ontstaat een steeds completer beeld van de kernset. Afgelopen maanden heeft het kennisconsortium gewerkt aan een update van dit naslagwerk. De beschrijvingen van de KPI’s zijn verbeterd, er is informatie toegevoegd over het handelingsperspectief van ondernemers, er zijn vereenvoudigingsopties toegevoegd en waar mogelijk zijn referentiewaarden toegevoegd. Tussen 3 en 16 januari zijn deze updates online gekomen. Zie https://wiki.groenkennisnet.nl/space/kpikll
Hoe gaat het verder?
De intentie is om de opzet van de wiki niet verder te veranderen; er komen geen hoofdstukken bij. De bestaande hoofdstukken worden in de loop van het jaar wel verbeterd en verder aangevuld. Nieuwe aanvullingen staan gepland vlak voor de zomer en aan het einde van het jaar 2025. Zie je een foutje, of heb je opmerkingen of vragen? We horen het graag.
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?