Werkconferentie Doelsturing - presentaties
Werkconferentie over doelsturing en KPIs voor de landbouw
10 oktober 2024- Deelsessies en presentaties
Bekijk hieronder een overzicht van de deelsessies die tijdens de conferentie plaatsvonden. Klik op een sessie om de presentatie te bekijken.
Deelsessies ronde 1
De KPI kernset toegelicht
Spreker(s): Anne van Doorn (WUR)
Wat is het KPI kernset en wat kan je er mee? Eengemeenschappelijke taal voor het communiceren over duurzaamheidsprestaties in de landbouw. Hoe is de kernset opgebouwd en afgebakend, waar zijn de KPI's op gebaseerd en hoe flexibel en toepasbaar zijn de KPI's voor diverse gebruikersdoelen? In deze deelsessie gaan Anne van Doorn en Joan Reijs in op KPI definities en berekeningwijzen en de verschillende detailniveaus.
Download hier de presentatie
KPI’s en streefwaarden: van theorie naar praktijk
Spreker(s): Lara Laurensse (Ministerie LVVN), Pauline Athmer(Boerenverstand), Joan Reijs (WUR)
Hoe bepaal je op welke waarde je gaat sturen met KPI's? Dat hangt heel erg af van de situatie en het doel van de KPI-set. In deze sessie gaan Joan Reijs (WR), Lara Laurensse (LVVN) en Pauline Athmer (Boerenverstand) in op de theorie en enkele praktijkvoorbeelden. Zij bespreken de toepassing van KPI's in stimuleringsregelingen vanuit provincies en de markt, en binnen heto ndernemingsplan in gebiedsprocessen
Download hier de presentatie
KPI's en doelsturing als onderdeel van provinciaal beleid
Spreker(s): Anet Abbing (Provincie Drenthe), Jos van Lent(Provincie Noord Brabant)
Hoe passen de KPI aanpak en doelsturing in bestaand beleid op provinciaal niveau? In veel provincies wordt al geexperimenteerd met KPI's en doelsturing. In deze sessie delen Annet Abbing (provincie Drenthe) en Jos van Lent (provincie Brabant) hun ervaringen in het programma duurzaam boeren Drenthe en de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij.
Governance: beheer en onderhoud van de KPI kernset
Spreker(s): Peter Arnoldus (Berenschot)
Wie bepaalt de definitie en de berekeningswijze van de beoogde KPIs? Welke rol is er voor overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en belangengroepen bij het vaststellen en periodiek actualiseren van de KPI kernset? Hoor de laatste stand van zaken en praat mee over voors- en tegens van de verschillende onderdelen van het Governance advies van Berenschot.
Download hier de presentatie
Stimuleren, belonen of afrekenen?
Spreker(s): Lotte van Oosterhout (Ministerie LVVN), Fennavan Selm (Ministerie LVVN)
Welke manieren zijn er om te sturen op doelen? En welke dilemma's komen daarbij kijken? In deze sessie gaan Lotte van Oosterhout en Fenna van Selm (LVVN) in op verschillende toepassingsvormen van doelsturing (informeren, belonen en afrekenen) met focus op beloningen. Ze leggen een aantal dilemma's voor om verschillende perspectieven op tafel te krijgen.
Data harmonisatie en data kwaliteit voor KPI’s
Spreker(s): Martin Swarte (RVO), Sander Janssen (WUR)
Wat zijn mogelijke databronnen voor de berekening van KPI's? Welke data kwaliteit is nodig voor belonen? Is dat anders in de verschillende sectoren? Er is een veelheid van verschillende KPIs en een veelheid vansectoren. In deze workshop verkennen Martin Swarte (RVO) en Sander Janssen(WUR) op interactieve wijze de verschillen tussen sectoren en KPI's, waarbij er vanuit deelnemers input en discussie verwacht wordt over mogelijke databronnen, impact op data kwaliteit, en deelname van boeren. Ook wordt er gediscussieerd over het verband met verschillende toepassingen.
Download hier de presentatie
Deelsessies ronde 2
KPI’s en harmonisering van duurzaamheidsclaims
Spreker(s): Frank Verhoeven (Boerenverstand)
De landbouw kent grote duurzaamheidsopgaves. In deze deelsessie geeft Frank Verhoeven (Boerenverstand) een toelichting op de doelenboom als gesprekshulp bij duurzaamheid. Met welke doelen heeft het boerenbedrijf te maken? En hoe verhouden de verschillende KPI's en de onderscheiden detailniveaus zich tot de enorme diversiteit aan duurzaamheidsclaims in de markt en bij de overheid? Frank legt uit welke universele waarde de KPI aanpak heeft voor een eenduidige en objectieve onderbouwing van keurmerken, certificatieschema's en duurzaamheidsconcepten.
Gebruik van KPI's en doelsturing door ketenpartijen
Spreker(s): Rene Klein (Ministerie LVVN), Gert Sikken(Cosun)
Wat zijn kritische succesfactoren voor de effectieve introductie van doelsturing volgens marktpartijen? Welke behoefte is er voor toepassingen in de markt? In deze sessie delen Cosun en RFC hun praktijkervaringen met KPI's en de geleerde lessen. Rene Klein (LVVN) zal hierop reflecteren.
Doelsturing en juridische borging vanbedrijfsinvesteringen met rendement voor natuurherstel en milieubeheer
Spreker(s): Harm Borgers (KokxdeVoogd), Harm Wientjes (DLVAdvies)
Voor standaard situaties geeft de wet standaardregels. Die regels volstaan niet altijd voor stalinnovaties en ze passen ook niet zonder meer bij een kringloopaanpak of bij een benadering met KPI’s. Dat betekent dat dan juridisch maatwerk nodig is. Het gaat om maatwerk dat past bij de bedrijfsspecifieke omstandigheden, met een vergunning op basis van doelsturing.In deze sessie behandelen waarom maatwerk nodig is, wat doelsturing concreet inhoudt en welk perspectief dat oplevert voor de veehouder en tegelijk ook voorde leefomgeving (natuur en milieu). In de deelsessie gebruiken we praktijkvoorbeelden om te laten zien wat een stelsel met doelsturing concreet betekent en oplevert.
Ervaringen van akkerbouwers in KPI pilots
Wat is er nodig voor succesvolle implementatie van KPIs in de akkerbouw? In deze sessie delen akkerbouwers vanuit KPI pilots hun ervaring met de KPI aanpak en worden kansen en uitdagingen uitgelicht.
Type sessie: Workshop
Kwaliteitsborging van data bij de biodiversiteitsmonitoren doelvoorschriftvergunningen van stallen
Spreker(s): Chris van Naarden (Ministerie LVVN), LucDoornhegge (Biodiversiteitsmonitor)
Via de Biodiversiteitsmonitor en bij stalvergunning op basisdoelvoorschriften, is in de praktijk kennis en ervaring opgedaan met het borgen van de kwaliteit van data en hoe dit operationeel toegepast kan worden. In de sessie worden beide voorbeelden toegelicht en hoe dit kan bijdragen aan de borging van doelsturing.
Download hier de presentatie
Deelsessies ronde 3
Integraliteit waarborgen
Spreker(s): Guus van Laarhoven (Friesland Campina)
Hoe werken de verschillende aspecten van duurzaamheid onderling op elkaar in? In hoe verre zijn uitruil of afwenteling reële risico's? In deze sessie laat Friesland Campina aan de hand van data zien wat onderlinge invloeden zijn, en hoe je hierop zou kunnen sturen.
Ervaringen van melkveehouders in KPI pilots
Spreker(s): Josien Kapma (Farmhack), Reind Katerberg, Arjen Zandvoort
Wat is er nodig voor succesvolle implementatie van KPIs inde melkveehouderij? In deze sessie delen melkveehouders vanuit KPI pilots hun ervaring met de KPI aanpak en worden kansen en uitdagingen uitgelicht.
Download hier de presentatie van Reind Katerberg
Download hier de presentatie van Arjen Zandvoort
Relevante ontwikkelingen mbt KPIs in de fruitsector envarkenshouderij
Spreker(s): Rene Klein (Ministerie LVVN), Henri Holster(Fruitmotor), Anne-Marie van Bussel (De Hoeve Innovatie), Marion Verhoeven (KDV/ De Hoeve)
Welke inzichten zijn opgedaan in andere sectoren, zoals fruit en varkenshouderij? Wat zien zij als uitdagingen en kansen voor verdere doorontwikkeling en implementatie? Rene Klein (LVVN) gaat hierover in gesprek met vertegenwoordigers van de fruitmotor en KDV De Hoeve.
Relevante internationale ontwikkelingen
Spreker(s): Marc Gijsbers (WBCSD), Aard Mulders (MinisterieLVVN), Leander Cingöz (Ministerie LVVN), Casper Zulim de Swarte (WBCSD)
Het bieden van een overzicht van relevante internationale ontwikkelingen met betrekking tot verduurzaming van de landbouw. Hoe past een KPI-aanpak hierin? Gerelateerde onderwerpen: OP2B, CSRD, Farmer-centred approach.
Download hier de presentatie
Stoffenbalans in het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn
Spreker(s): Olaf Uineken (RVO), Lisa Buren (Ministerie LVVN)
Hoe komt een juridisch houdbare stoffenbalans vanuit de overheid tot stand? En hoe kan deze stoffenbalans worden ingezet voor beleid? In deze workshop geeft Olaf Uineken (LVVN) een overzicht van de ontwikkelingen rondom de stoffenbalans. Lisa Buren (LVVN) legt uit hoe de stoffenbalans gebruikt kan worden in de pilot maatwerkaanpak van het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Download hier de presentatie
Monitoring klimaatopgave veehouderij
Spreker(s): Hinke de Groot (Ministerie LVVN), Gemma Mobley(Ministerie LVVN)
De veehouderij heeft een flinke opgave om broeikasgasemissies (methaan en lachgas) uit dier en mest te reduceren in 2030 en erna richting 2050. Hoe kunnen veehouders worden gestimuleerd reductiemaatregelen te nemen? Hoe kan de reductie goed worden gemonitord, zowel bedrijfspecifiek als ook in landelijke rapportages zoals NEMA en KEV? In deze sessie geven Hinke de Groot en Gemma Verijdt (LVVN) een presentatie over de laatste ontwikkelingen, maar ook de aankomende internationale en Europese ontwikkelingen rondom monitoring van de klimaatopgave in de veehouderij.
Download hier de presentatie
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?