Vergelijking diverse KPI-initiatieven

29/3/2023

Op naar een universele aanpak

Op verzoek van LNV hebben de onderzoekers van het KPI-kennisconsortium een vergelijking gemaakt van meerdere KPI-initiatieven die in de afgelopen jaren zijn ontstaan vanuit ketenpartijen en overheden. Denk aan de biodiversiteitsmonitor voor melkveehouder en akkerbouw (BMM en BMA), maar bijvoorbeeld ook aan duurzaamheidsprogramma’s vanuit de Rabobank en Friesland Campina. Deze vergelijkingstabel is aangevuld met een algemene toelichting en de laatste inzichten over de werking van de systematiek.  

Doel van het KPI-K project is om een KPI set te ontwikkelen die als basis kan dienen voor gebruik door meerdere partijen (overheden, bedrijfsleven, andere maatschappelijke organisaties) en meerdere landbouwsectoren. Daarom is het belangrijk dat deze verschillende initiatieven in de komende jaren meer naar elkaar toe gaan groeien. Om een volgende stap te zetten naar deze eenduidige systematiek voor boer, markt en overheid is daarom ook een voorstel opgenomen voor de KPI’s voor de melkveehouderij en de akkerbouw, in grote mate gebaseerd op de bestaande biodiversiteitsmonitors (BMM, BMA).

In de komende periode willen we de governance voor beheer en doorontwikkeling gaan voorbereiden. Daarin maken we onder andere afspraken over wie de KPI-kernset vaststelt, hoe vaak deze wordt geactualiseerd en hoe we omgaan met bijvoorbeeld de benodigde data om KPI-scores te kunnen berekenen.

Het hele document vindt u hier

Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners