Podcastserie Doelsturing in de praktijk
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan een podcastserie: Doelsturing in de praktijk
Duurzaamheid, ook de landbouw moet eraan bijdragen. Schonebodem, water en lucht, minder klimaatopwarming en meer biodiversiteit, het zijngrote doelen. Doelsturing is het toverwoord. Maar wat is het nu eigenlijk? En is het de oplossing?
De afleveringen van Agrarische geluiden zijn hier te beluisteren, maar ook op bv spotify!
Serie: Doelsturing in de praktijk
Duurzaamheid, ook de landbouw moet eraan bijdragen. Schonebodem, water en lucht, minder klimaatopwarming en meer biodiversiteit, het zijngrote doelen. Doelsturing is het toverwoord. Maar wat is het nu eigenlijk? En is het de oplossing?
· Aflevering 1: Van middel- naar doelsturing en de grote opgaven (nu online)
· Aflevering 2: Het KPI-systeem en integraaldenken (nu online)
· Aflevering 3: Voorbeelden uit de praktijk: eenmelkveebedrijf in Brabant
· Aflevering 4: Wat schuift het? Voordelenvan doelsturing voor de ondernemer
Aflevering 1: Van middel- naar doelsturing en de grote opgaven
Duurzaamheid, ook de landbouw moet eraan bijdragen. Schone bodem, water en lucht, minder klimaatopwarming en meer biodiversiteit, het zijn nogal grote doelen. Doelsturing in de landbouw is het toverwoord. Maar wat is het nu eigenlijk? En is het de oplossing?
In de begroting van het landbouwministerie staat doelsturing prominent genoemd. “Het kabinet wil sturen op doelen (doelsturing), zodat boeren zelf kunnen bepalen wat er nodig is voor de doorontwikkeling van hun bedrijf.’ Dat klinkt goed, maar mag je echt zelf bepalen? In deze aflevering leggen we uit wat het verschil is tussen doelsturing en het huidig beleid en luisteren we naar de eerste ervaringen die opgedaan zijn met doelsturing in boerenbedrijven. Er komen zowel akkerbouwers als melkveehouders aan het woord, en we luisteren naar de vaste onderdelen: de column van Rochus Kingmans en de quiz ‘Franks Boerenverstand’.
Aflevering 2: Het KPI-systeem en integraal denken
Doelsturing in de landbouw, daar hebben we het over deze serie. Doelsturing is nu officieel overheidsbeleid. In onze vorige podcast hebben we het daar uitgebreid over gehad. We hoorden Rudi, Els, Arjan en Hanko, allemaal boeren die er wel aardigheid aan hebben. In ‘sturen op doelen’ dus. We zagen dat het ze op een nieuwe manier bewust maakt van de processen in hun bedrijf. In deze tweede aflevering nemen we de kritische prestatie indicatoren onder de loep, ook wel duurzaamheidskengetallen. Wat meet je nu eigenlijk? En bij welke waarde weet je nou of je het doel haalt? En wie bepaalt dat? Daarover hebben we het deze aflevering. Er komen weer veel boeren en experts aan het woord, dus… luisteren!
Aflevering 3: Doelsturing op het erf
Doelsturing is kabinetsbeleid voor de koers van de landbouw. In de vorige aflevering hadden we het over het feit dat je de héle set aan Kritische Prestatie Indicatoren nodig hebt om je duurzaamheid “integraal” in beeld te brengen.
Met sturen op doelen op bedrijfsnivo kunnen boeren grote stappen maken om te helpen doelen te bereiken. Zelfs zonder grote investeringen is wel tot 30% verbetering mogelijk op een aantal doelen. Het is dus van belang die bijdrage ook te laten zien, zodat de inspanningen niet onopgemerkt blijven. Dus: hoe laat je je bijdrage zien als boer? In deze aflevering laten we daarover meerdere ervaringsdeskundigen aan het woord: wat zegt de boer? En wat verandert een boer dan in de stal of in zijn teelt, om de scores op KPIs te verbeteren?
Aflevering 4: Wat schuift het? Waar liggen de voordelen?
Doelsturing met KPIs in de landbouw, daar hebben we het over deze serie. In onze vorige afleveringen bespraken we wat doelsturing is, hoe het KPI-systeem werkt, en welke maatregelen er op boerenbedrijven genomen worden. Dan volgt nu logischerwijs deze aflevering: wat schuift het? Waar liggen de voordelen voor ondernemers? In deze aflevering bekijken we welke beloningen er al zijn en welke we in de nabije toekomst kunnen verwachten. Wie betaalt er al voor? En is dat alleen in geld of zijn er ook andere voordelen? Daarover hebben we het in deze aflevering. Er komen weer veel boeren en experts aan het woord, dus snel luisteren!
Blijf op de hoogte
Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?