Plan en planning

24/11/2022

Sessie 4 van KPI Live gaat over Plan en Planning

Er zijn 18 regio’s verspreid door Nederland aangewezen alspilots. Deze regio’s zijn onderling verschillend in alle opzichten: ervaring met KPI’s, schaal van het gebied, wie heeft de regie, wie zijn betrokken, landbouwsectoren, bodemsoort. Om binnen die grote diversiteit toch te (gaan) werken met het KPI-raamwerk, dat is de uitdaging. We bespreken in deze sessie de volgende vragen:

·        Wat verwacht het centrale projectteam van de pilotgebieden? (met heel concrete vragen)

·        Wat kunnen pilots van het KPI-k projectteam verwachten? (vertel ons ook: wat hebben jullie nodig?)

·        Hoe willen we volgend jaar zoveel mogelijk nuttig gebruik makenen leren van elkaar, met zo groot mogelijke vrijheid?

Presentaties

In de presentaties licht projectleider Joan Reijs het langere termijn plan toe en geeft Rob Lokers inzicht in de planning voor het data verzamelen.

Terugkoppeling

Het raamwerk van KPIs en doelen en systematiek wordt ontwikkeld door ons consortium in samenwerking met LNV en RVO; de verschillende toepassingen door gebruikers. De systematiek gaat om

- KPI definities,

- rekenregels,

- data-ontsluiting, en

- onderhouden van de relatie naar impact enhandelingsperspectief voor boeren.

We zien tenminste 4 mogelijke toepassingen:

  1. Landelijke  overheid (inpassing GLB)
  2. Regionale  overheden (gebiedsprocessen)
  3. Marktpartijen  (zoals nu al in zuivel)
  4. Andere maatschappelijke partijen


Elke toepassing kent eigen juridische voorwaarden, kansen en beperkingen.  Elke toepassing heeft eigen governance en streefwaarden.

Dataontsluiting willen we centraal doen voor de pilots, met als doelen:
• Ontwikkelen dashboard (inhoud en funcitonaliteit)
• Testen bij elkaar brengen data uit verschillende bronnen
• Bouwen onderzoeksdatabase

We benutten open data, BRP (baisregistratie percelen van RVO) en satellietdata in combinatie met bestaande databases als ScanGIS en Kringloopwijzer, in combinatie met BMSen (bedrijfsmanagementsystemen, data die de boer voor eigen management invoert). Check en aanvulling gebeurt door middelv an een gesprek en handmatig.

De discussie cirkelt steeds naar het belang van vertrouwen in de data. De reactie van Duurzame Zuivelketen op het dashboard: “Dit WUR dashboard zien we op meerdere plaatsen terug, en er zit zeker veel potentie in. De grote vraag waar wij als Duurzame Zuivelketen keihard in vastlopen is: Hoe maak je dit 1) AVG-proof met behoud van soevereiniteit van boeren, en zonder veel verlies aan data en 2) gevoelsmatig voor alle partijen ook echt oké en kloppend. We merken dat er veel vragen bij boeren zijn en zodra er implicaties aan de monitoring gehangen worden lopen we er compleet in vast.”

We kunnen vooral verder komen door te leren door te doen, dus aan de slag in de pilots.

Dit is het resulterende ‘Advies aan pilots’: Er is nog heel veel te leren, dat kan het beste door te DOEN. Data moet gaan werken voor de boer, daarvoor is veel flankerend beleid in de vorm van coaching, voorlichting en communicatie nodig. Op de website BoerenKPI.nl  kunt u elke twee weken een serie interviews lezen over KPIs vanuit de praktijk, hetbeleid en de wetenschap. En in 2023 kunnen boeren zelf het WUR dashboard in gaan vullen.

Leesmeer in het volledige verslag met achtergrondinformatie 

Ik doe mee

Blijf op de hoogte

Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit kun je verwachten: Hoe kunt u als boer zelf aan de slag? Hoe zitten beloningssystemen in elkaar? Hoe wordt in de pilots met data omgegaan? Hoe zorgt het Ministerie voor integraal beleid?

Bedankt voor uw inschrijving! U ontvangt vanaf nu de laatste ontwikkelingen.
Helaas! Er is iets misgegaan.

Samenwerkings­partners